Kom godt i gang med Tor

Hvis du overvejer at bruge Tor Browser til at beskytte dit online privatliv, er der et par vigtige ting at overveje. Selvom dette er en af de bedste måder at sikre digital anonymitet på, er det ikke perfekt – så før du opretter forbindelse, skal du sørge for at vide, hvad du kan forvente.

Til at begynde med, hvis du vil surfe på det mørke web med det højest mulige niveau af sikkerhed og privatliv, skal du bruge Tor i kombination med en VPN. Mens Tor gør meget for at bevare din anonymitet, kan nogle online trusler kun undgås ved hjælp af en VPN.

Mit bedste valg til dette formål er ExpressVPN, som har funktioner designet med Tor-brugere i tankerne. Læs mere om, hvorfor ExpressVPN er det bedste valg for Tor nedenfor.

Hvad er Tor Browser?

Tor er gratis open source-software, der hjælper dig med at forblive anonym online. Ved første øjekast fungerer det ligesom en almindelig browser. Men under overfladen foregår der meget mere. Tor styrer tilfældigt al din trafik gennem et netværk af servere rundt om i verden og ombryder den i flere lag kryptering for at beskytte den mod nysgerrige øjne.

Du kan tænke på denne kryptering som lagene i et løg; Faktisk står Thor faktisk for “The Onion Router.” Dens netværk kan tilgås via Tor Browser, som giver dig mulighed for at holde din aktivitet, identitet og placering skjult, mens du surfer på nettet – med et par forbehold.

Thors mission statement, ifølge sin hjemmeside

Hvis du spekulerer på, hvordan du bruger Tor Browser, vil du blive glad for at vide, at det er relativt simpelt. Alt du skal gøre er at downloade og installere den aktuelle version af dit operativsystem og derefter bruge det som enhver anden browser.

Ladda inte ner Tor Browser från någon annan källa än den officiella Tor-webbplatsen.

Tor Browser er i øjeblikket tilgængelig til Windows, OS X, Linux og Android.

Bemærk: Tor Browser har ikke en version til iOS, men dens udviklere opfordrer iOS-brugere til at prøve Onion Browser, som fungerer lidt anderledes.

For at få Tor Browser skal du vente på, at softwaren downloades og derefter gemmes og konfigureres på din enhed. Denne proces er ligesom at installere anden software, så den bør ikke give nogen problemer. Når det er installeret, skal du bare åbne browseren og vente på, at den opretter forbindelse til netværket.

Når du henter Tor Browser, kan du enten oprette forbindelse direkte eller konfigurere den manuelt.

Men selv Thors højeste sikkerhedsniveau kan ikke beskytte sig mod alle trusler. For at maksimere dit privatliv og beskytte dig mod ondsindede angreb har du brug for en pålidelig VPN.

Sådan bruges Tor Browser til at få adgang til det mørke web

Det mørke web er en skjult del af internettet, hvor du kan få adgang til oplysninger anonymt. Tor giver dig mulighed for at gennemse det mørke web, herunder websteder, der er oprettet specielt til det. For eksempel har The New York Times og CIA nu “løg” versioner af deres hjemmesider, som du kan få adgang til via Tor.

Det mørke web ses ofte som et tilflugtssted for ulovlig aktivitet og lyssky transaktioner. Og selvom der er meget mere end det, gør det faktum, at intet spores, det lettere for dem med dårlige intentioner at drage fordel af ubevidste brugere. Ud over at praktisere sund fornuft er den bedste måde at beskytte dig mod disse farer ved at bruge Tor med en VPN.

For at finde de websteder, du leder efter – og undgå at komme ind i et fupnummer – skal du undersøge det. Løgwebsteder indekseres ikke af Google, men du kan finde mapper til dem online. Bare sørg for at dobbelttjekke hver webadresse, før du besøger den, og tjek den derefter igen.

Når du har identificeret og bekræftet webadresserne på de websteder, du vil besøge, er det nemt at bruge Tor Browser til at få adgang til det mørke web. Tænk på det som enhver anden browser – men husk at holde din vagt op og aldrig frivilligt oplysninger, der kan kompromittere dit privatliv.

Er Tor Browser en VPN?

Nej, Tor Browser er ikke en VPN. Først og fremmest er hovedformålet med Tor at opretholde anonymitet, mens hovedformålet med en VPN er at beskytte privatlivets fred. De to ting lyder måske ens, men de er ikke ens. Og selvom både Tor og VPN er værktøjer til at maksimere din online sikkerhed, gør de dette på forskellige måder.

Når du bruger en VPN, er alle dine data sikret med end-to-end kryptering. Den dirigeres derefter gennem en sikker kanal til en fjernserver, som forbinder dig med det websted, du forsøger at besøge.

Hvis du bruger en VPN i kombination med Tor, betyder det, at selv din internetudbyder ikke kan se, at du er på Tor-netværket. Dette er ekstremt vigtigt – især i lande med streng online censur. Selvom Tor ikke selv er ulovlig, kan du blive markeret for mistænkelig aktivitet, hvis nogen finder ud af, at du bruger den.

Tor Browser fungerer på et helt andet system end en VPN og beskytter dit privatliv på en meget unik måde.

Hvordan fungerer Tor Browser?

Tor Browser bruger flere komplekse trin til at beskytte dine data. For det første er data ombrydes i lag af kryptering. Derefter dirigeres det gennem et tilfældigt relæ og krypteres igen, og processen gentages over et decentraliseret netværk af noder.

Hver gang dine data passerer gennem en af netværksnoderne, fjernes et krypteringslag for at afsløre placeringen af det næste relæ. Når du når den endelige relæ- eller outputnode, slettes det sidste krypteringslag, og dine data sendes til den endelige destination.

Hvert relæ dekrypterer kun nok data til at afsløre placeringen af de tidligere og efterfølgende relæer, hver sti genereres tilfældigt, og ingen af relæerne registreres. Tor sletter også dine browserdata og cookies for dig efter hver session.

Dette gør det næsten umuligt for din aktivitet at blive sporet tilbage til dig – total anonymitet opnås, ikke?

Næsten. Der er stadig nogle sårbarhedspunkter i systemet, men du kan dække mange af dem ved at bruge en VPN sammen med Tor.

Hvor sikker er Tor Browser?

Mens Tor giver en meget højere anonymitet end en almindelig browser, er det ikke 100% sikkert. Din placering skjules, og din trafik spores ikke, men nogle personer kan stadig se din browseraktivitet – i det mindste noget af den.

De frivillige, der kører hver server, dine data passerer igennem, er anonyme, så du ved aldrig, hvem der kører tingene bag kulisserne. Dette er normalt ikke et problem, da hver af dem kun kan se placeringen af de tidligere og efterfølgende relæer … bortset fra den sidste.

Det endelige relæ, kaldet udgangsnoden, fjerner det sidste lag af datakryptering. Det kan ikke få adgang til din oprindelige placering eller IP-adresse, men outputnoden kan spionere på din aktivitet, hvis du besøger et usikkert websted. En måde at undgå dette på er at bruge en VPN over Tor-metoden.

Husk: Også i Tor Browser skal du være forsigtig med ikke frivilligt at identificere dig selv eller din placering (ved at frigive dit navn, e-mail-adresse eller andre oplysninger).

Hvad er ulemperne ved Tor Browser?

Bortset fra nogle sikkerhedsproblemer er den største ulempe ved Tor, at det er super langsomt. Dette er en naturlig konsekvens af, at dine data skal rejse gennem flere relæer, før de når destinationen. Det er den pris, du betaler for anonymitet.

På grund af dette anbefaler jeg ikke at bruge Tor Browser til streaming eller download. Dens grundlæggere afskrækker også kraftigt torrenting – ikke kun på grund af hastighed, men også fordi det kan afsløre din IP-adresse og kompromittere dit privatliv.

Hvis du virkelig ønsker at streame eller torrente og samtidig bevare privatlivets fred, anbefaler jeg en VPN i stedet for Tor

En anden ulempe ved at bruge Tor-netværket er, at det kan tiltrække uønsket opmærksomhed til dig. Selvom din internetudbyder ikke kan se din aktivitet, kan den se, at du har forbindelse til Tor. Dette kan være nok til at vække mistanke, og kan endda gøre dig til et mål for regeringens overvågning.

Derudover er det vigtigt at huske, at Tor Browser er netop det: en browser. Det kan ikke kryptere nogen af dine andre aktiviteter, så hvis du bruger andre apps, har du ikke nogen ekstra beskyttelse. Dette er en anden grund til, at jeg foreslår, at du kombinerer Tor med en VPN for at dække alle dine baser.

Brug tor browser med en VPN

Både Tor Browser og VPN kan hjælpe dig med at forblive anonym og bevare online privatliv – men intet slår at bruge dem i kombination. Hovedårsagen til at gøre dette er, at tilføjelsen af en VPN kan dække nogle af sårbarhederne og sikkerhedsfejlene i Tor-systemet.

Hvis du f.eks. ikke ønsker, at din internetudbyder skal vide, at du bruger Tor, eller hvis du ikke ønsker, at input- og outputnoderne skal kunne se din IP-adresse, er din bedste mulighed at bruge en VPN på samme tid.

Der er to hovedmåder at kombinere Tor med en VPN, som hver især har sine fordele og ulemper. Den metode, du vælger, afhænger primært af dine sikkerhedsprioriteter. Jeg forklarer argumenterne for hver mulighed nedenfor.

Tor over VPN

Med denne metode – også kaldet “Løg over VPN” – opretter du først forbindelse til en VPN og får derefter adgang til Tor-netværket gennem det. Dette er den nemmeste måde at kombinere begge værktøjer på; Alt du skal gøre er at åbne Tor som du ville gøre med enhver anden browser. For de fleste mennesker vil det give mere end nok sikkerhed og privatliv.

Når du bruger Tor via VPN, krypterer VPN’er dine data og skjuler din IP-adresse og dirigerer din trafik gennem en af dens sikre servere, før du opretter forbindelse til Tor-netværket. Det betyder, at al din trafik – ikke kun din browseraktivitet – er beskyttet, og Thors frivillige servere ikke kan få adgang til din IP-adresse.

En anden fordel er, at din Internetadministrator ikke kan se, at du bruger Tor, fordi VPN’er skjuler din aktivitet for dem. Og desuden kan din VPN-udbyder ikke se din aktivitet på Tor-netværket.

Når det er sagt, hvis din VPN-tjeneste holder logfiler over din aktivitet, vil de være i stand til at se din IP-adresse og det faktum, at du bruger Tor. Hvis du vil undgå dette, skal du sørge for at vælge en VPN, der har en streng ikke-logonpolitik, som ExpressVPN.

Der er en anden ulempe ved Tor over VPN: Det beskytter dig ikke mod ondsindede output-noder, da din trafik er ukrypteret, når den når sin destination.

VPN over Tor

Den anden metode til at kombinere Tor med en VPN er lidt mere kompliceret. Det betyder, at du først opretter forbindelse til Tor-netværket og derefter gennemgår din VPN. For at gøre dette skal du sandsynligvis manuelt konfigurere VPN’en til at tillade det.

Der er dog en stor fordel ved denne metode: den beskytter dig mod skadelige udgangsnoder. I stedet for at gå direkte fra udgangsnoden til din endelige destination dirigeres dine data fra outputnoden gennem en sikker VPN-server – så alle, der bruger noden, ikke kan se din IP-adresse eller andre oplysninger.

Dette gør VPN over Tor-metoden ideel til kommunikation af følsomme oplysninger.

Derudover holder det din IP-adresse skjult for din VPN-udbyder, selvom de logger din aktivitet (selvom det med de bedste VPN’er til Tor alligevel ikke er et problem).

Men der er også en betydelig ulempe: Din internetudbyder – såvel som eksterne partier såvel som offentlige myndigheder – vil stadig kunne se, at du bruger Tor, selvom din aktivitet i sig selv er skjult.

Bemærk: Tors udviklere anbefaler ikke VPN’er over Tor-metoden. Hvis du ikke kan beslutte, hvilken der skal bruges, foreslår jeg, at du går efter Tor over VPN.

Den bedste VPN til Tor

Hvis du beslutter dig for at bruge en VPN i kombination med Tor, er det vigtigt at vælge den rigtige. Ikke alle VPN’er er designet til dette formål, men nogle er faktisk blevet bygget med Tor i tankerne.

Jeg testede alle de store VPN-udbydere, der hævder at arbejde godt sammen med Tor, for at se, hvilke der faktisk lever op til forventningerne. Jeg var på udkig efter pålidelige og omfattende sikkerhedsfunktioner, hurtige forbindelseshastigheder og brede netværk af servere, der giver dig mulighed for nemt at gennemse overalt i verden.

ExpressVPN – Dedikeret løgside for at forenkle installationen

  • Dedicated.onion site på Tor-netværket
  • Kryptering af militær kvalitet
  • Log aldrig over din aktivitet
  • Flere sikkerhedsprotokoller, herunder OpenVPN
  • Mere end 3.000 servere i 94 lande
  • 30-dages pengene tilbage-garanti
  • Fungerar med: Netflix, Hulu, Amazon Prime Video, Disney+, BBC iPlayer, HBO GO, Sling TV
  • Kompatibel med: Tor Browser, Windows, macOS, Linux, iOS, Android, Chrome, Firefox, routrar

 

ExpressVPN’s seneste tilbud juni 2021: Få 3 måneder gratis på dit årlige abonnement med dette aktuelle tilbud! Det er ikke klart, hvornår denne aftale slutter, så det er bedst at tjekke tilbudssiden for at se, om den stadig er tilgængelig.

 

ExpressVPN er en anden god service at bruge med Tor. Den mest åbenlyse fordel er det faktum, at det har sin egen.onion hjemmeside på Tor-netværket, som giver dig mulighed for sikkert at downloade appen, selvom du er i et land, hvor VPN er forbudt.

Den anden fordel ved expressVPN’s hjemmeside er, at det fjerner risikoen for ondsindede output noder og gør det umuligt for nogen at se din placering.

ExpressVPN’s 256-bit kryptering holder dig anonym i hele Tor-netværket, herunder input- og udgangsnoderne. Derudover holder dens TrustedServer-teknologi altid hver servers software opdateret. Hver server sletter alle gemte data, hver gang de genstartes, så ingen af dine data vil nogensinde være tilgængelige for andre.

Du kan vælge mellem alle former for sikkerhedsprotokoller, men jeg vil anbefale OpenVPN. ExpressVPN logger aldrig din aktivitet, og dens kill switch vil automatisk afbryde forbindelsen til dig, hvis din VPN-serverforbindelse er kompromitteret, hvilket forhindrer uventede datalækager. Du kan finde flere oplysninger om denne udbyders sikkerhedsfunktioner i vores ExpressVPN-gennemgang.

ExpressVPN er også lynhurtig, især hvis du vælger en server, der er relativt tæt på din rigtige placering – og med over 3.000 muligheder at vælge imellem, vil du aldrig være for langt fra en.

Du kan tilslutte op til 5 enheder på én gang med et enkelt abonnement, og hvis noget går galt, kan du altid stole på 24/7 live chat support.

ofte stillede spørgsmål

Er Tor Browser 100% sikker?

Mens Tor gør meget for at sikre din anonymitet, er det ikke 100% sikkert. Der er nogle fejl i systemet, der potentielt kan udsætte din IP-adresse eller andre oplysninger for ukendte parter, og det faktum, at du bruger Tor, vil ikke blive skjult. Du kan undgå disse sikkerhedsproblemer ved at bruge Tor i kombination med en VPN.

Er Tor Browser gratis?

Ja, Tor Browser er helt gratis at downloade og bruge. Det er også gratis at implementere uden specifik tilladelse, så længe du overholder Tor-projektlicensen. Tor er delvist finansieret af den amerikanske regering, og dens servere er helt frivillige.

Hvordan installerer jeg Tor?

For at installere Tor skal du bare gå til Tor-projektets websted og downloade den korrekte version til dit operativsystem. Det er i øjeblikket tilgængeligt til Windows, OS X, Linux og Android. Installationsprocessen er ligesom enhver anden software.

Kan Tor-aktivitet spores?

I de fleste tilfælde gør Thors komplekse system af tilfældige relæer det næsten umuligt for nogen at spore din aktivitet. Der er dog nogle svage punkter, der kan gøre dig sårbar ved at afsløre din IP-adresse eller lade andre se, at du bruger Tor-netværket.

Kan jeg bruge Tor Browser på min smartphone eller tablet?

Du kan downloade Tor Browser til Android mobile enheder som smartphones og tablets. Hvis du har en iOS-enhed, skal du i stedet bruge Onion Browser-appen, som fungerer på et andet system. Det er ikke helt det samme, men Thors udviklere anbefaler at prøve det.

Hvorfor er Thor så langsom?

Når du bruger Tor, sendes din trafik via servere over hele verden – så det er ikke underligt, at det tager lidt længere tid at gennemse. Der er også andre grunde til, at Tor er langsom, såsom det faktum, at selve netværket er lille sammenlignet med antallet af mennesker, der bruger det. Thors udviklere arbejder på at løse disse problemer og forbedre hastigheden.

Skal jeg bruge en VPN med Tor?

Hvis du vil maksimere din anonymitet, privatliv og sikkerhed, skal du altid bruge en VPN med Tor. Dette tilføjer ekstra lag af beskyttelse og kan reducere risikoen for ondsindede outputnoder eller andre tredjeparter, der sporer din placering. Det kan også forhindre folk i at se, at du bruger Tor.

Er det sikkert at bruge Tor uden en VPN?

Thor selv er meget sikker og giver en høj grad af anonymitet. Men det er bestemt ikke perfekt, og kan gøre dig sårbar over for en række sikkerhedstrusler, hvis du ikke er forsigtig. I nogle tilfælde kan det være muligt for folk at identificere din IP-adresse og se, at du bruger Tor (selvom de ikke kan se, hvad du laver på den). Disse farer kan let undgås med tilføjelsen af en VPN, som dækker Thors vigtigste sikkerhedsfejl.

Den dybe web refererer til alle hjemmesider, der ikke kan tilgås via en søgemaskine. Den indeholder hjemmesider på det mørke web, men det omfatter også dagligdags hjemmesider som virksomhedernes intranet, databaser, netbank platforme, og meget mere. Alt, hvad der kræver godkendelse for at få adgang, er en del af det dybe web.

Hvad er det mørke net?

Det mørke web er en bestemt del af det dybe web, der ikke kan findes på Google eller tilgås via en almindelig browser – for at se det skal du bruge Tor. Den indeholder websteder, der ikke har normale webadresser, ofte kaldet “løg sites”. Mange organisationer og virksomheder har deres egne løgsider for at garantere anonymitet og omgå censur.

Er der nogen alternativer til Thor?

Der er nogle alternativer til Tor Browser, såsom Freenet og Invisible Internet Project (I2P). De arbejder efter lignende principper for at sikre anonymitet, men du kan ikke bruge dem til at access.onion sites. Hvis du vil have adgang til det mørke web sikkert og sikkert, er kombinationen af Tor og en VPN bestemt den bedste måde at gøre det på.

konklusion

På trods af sine fejl er Tor Browser et kraftfuldt og effektivt værktøj til at beskytte dit online privatliv. Ved at kombinere den anonymitet, som Tor giver med den sikkerhed, der garanteres af en VPN, får du det bedste fra begge verdener, når det kommer til online sikkerhed.

Hvis du leder efter en pålidelig og pålidelig VPN til at øge dit online privatliv, er mit øverste valg bestemt ExpressVPN. Det er lynhurtigt, utroligt sikkert og har endda et dedikeret.onion-sted for at forenkle installationen.